19 دی آنلاین: معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری تهران با بیان اینکه افزایش شکاف قیمت آرد آزاد و یارانه‌ای طمع خروج از شبکه توزیع را افزایش داده است، گفت: براین اساس تصمیم گرفته شد از این پس حمل هرگونه آرد یارانه‌ای تنها از طریق شرکت‌های حمل طرف قرارداد با ما انجام شود و کارخانجات آرد دیگر مجاز به جابجایی آن نیستند.

حشمت‌الله عسگری روز پنجشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به چالش‌های پیش‌روی شبکه توزیع آرد و نان اظهار کرد: هرچقدر فاصله بین قیمت آرد آزاد و یارانه‌ای بیشتر می‌شود، به‌صورت طبیعی انگیزه برای خروج از شبکه نیز افزایش می‌یابد که این مساله کار نظارت و پایش را سخت‌تر کرده است. 

وی افزود: اکنون با چندگانگی در قیمت آرد مواجه هستیم که این مساله موجب شده نظارت بر فرآیند توزیع آرد با دشواری‌هایی روبه‌رو شود و تلاش در سال جاری این است که این چندگانگی به حداقل برسد تا امکان رصد و کنترل موثرتر در شبکه توزیع ایجاد شود. 

عسگری ادامه داد: در حوزه آزادپزها نیز به دلیل تعلل‌هایی که در اعلام قیمت‌های جدید انجام شده، شاهد نوعی کاهش پاسخ به تقاضای آرد بخش صنف و صنعت هستیم که این موضوع منجر به دست‌اندازی برخی از واحدها به سهمیه آرد نانوایی‌های یارانه‌ای شده و مشکلاتی را برای ما ایجاد کرده است. 

وی یادآور شد: این مساله از ابتدای امسال مورد پیگیری قرار گرفته و به‌زودی نرخ واقعی آرد آزاد یا همان آرد صنف و صنعت تعیین و اعلام خواهد شد تا پاسخگوی نیاز آنها باشد.

حفظ کیفیت نان اولویت دولت است

معاون استاندار تهران با تاکید بر اینکه حفظ کیفیت نان مردم اولویت اصلی ماست، گفت: البته نانوایان نیز دغدغه‌ها و مسائل خاص خود را دارند و در جلسات متعدد با اتحادیه نانوایان تلاش کردیم به یک ادبیات مشترک برسیم و در مسیری هماهنگ حرکت کنیم تا نه نانوایان متضرر شوند و نه از کیفیت نان مردم کاسته شود. 

عسگری در واکنش به استفاده غیرمجاز برخی از واحدها از آرد یارانه‌ای در نان‌های فانتزی هم گفت: ابتدا باید منشأ انحراف را شناسایی می‌کردیم چراکه در گذشته، زمانی که قیمت آرد نوع ۲ در حدود ۹۰۰ تومان بود نگرانی خاصی برای خروج آن از شبکه وجود نداشت و به همین دلیل، حمل آرد به اختیار کارخانجات آرد سپرده شده بود. 

وی افزود: اما امروز با توجه به تغییرات قیمتی در بیش از یک دهه، آن نرخ ۹۰۰ تومانی دیگر قیمت آرد آزاد نیست بلکه قیمت آرد یارانه‌ای نوع ۲ به شمار می‌رود که بخشی از انحرافات کنونی نیز ناشی از همین موضوع است، یعنی برخی از کارخانه‌ها با حمل مستقیم آرد به نانوایی‌ها خارج از ضوابط، باعث خروج آرد از شبکه شده‌اند.

عسگری تاکید کرد: براین اساس، تصمیم گرفته شد که از این پس حمل هرگونه آرد یارانه‌ای تنها از طریق شرکت‌های حمل طرف قرارداد با ما انجام شود و کارخانجات آرد دیگر مجاز به جابه‌جایی آن نیستند.

برخورد با متخلفان؛ میزان جرایم ۱۰ برابر شد

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار تهران با بیان اینکه برخورد با متخلفان این حوزه نیز انجام شده است، تاکید کرد: به تازگی بیش از ۵۰ درصد سهمیه گندم یکی از کارخانجات آرد که تخلفاتی در این حوزه داشته محدود شد، البته هر کارخانه‌ای که در مدیریت توزیع با ما همکاری نکند، حتما با کاهش سهمیه و تعلیق مواجه خواهد شد. 

عسگری همچنین با اشاره به رصد مستمر وضعیت توزیع آرد و نان گفت: اکنون ۳۰ تیم بازرسی به‌صورت مداوم در طول هفته در حال پایش میدانی از وضعیت آرد و نان در استان هستند البته نظارت در این حوزه با ظرافت‌هایی همراه است زیرا در صورت قطع سهمیه یک نانوایی، ممکن است تعادل عرضه در منطقه برهم بخورد به همین دلیل، سعی می‌شود با ترکیب ابزارهای تنبیهی مانند جریمه، پلمب و کاهش سهمیه، تخلفات کنترل شده بدون اینکه به مردم آسیبی وارد شود. 

وی یادآور شد: با توجه به اختیارات جدیدی که به ستادهای استانی و گروه‌های نظارت داده شده، میزان جرایم تخلفات تا ۱۰ برابر افزایش یافته و اقدامات تنبیهی با شدت بیشتری اجرا خواهد شد.

  • نویسنده :
  • منبع :